Glutén érzékeny lettem2015.10.13. 12:31, szuszinnyo
Mikor diagnosztizálták lisztérzékenységemet
Így kezdődött...
Egészen pontosan 2012. december 29.-én diagnosztizálták nálam a lisztérzékenységet egy "rapid" akupunktúrális vizsgálaton. Később megerősítette egy vérvizsgálat is.
Kisgyermekként tipikus "kifelé domborodó, puffadt és kemény" pocakom volt, mint a pici babáknak. Anyukám azt mesélte, hogy hasfájós gyermek voltam, aki miatt
virrasztott éjjelente. Mivel a liszt érzékenység a 90-es években nem volt elterjedt, így a hasfájós gyermekeket nem küldték el allergia vizsgálatra.
Az anyagcserémmel is sokszor meggyűlt a bajom, hol hasmenéses voltam, hol napokig nem látogattam el a mosdóba. Én azonban az a gyermek voltam, aki kenyeret kenyérrel evett
és nem okozott gondot este 8 után egy lekváros kenyeret elpusztítania.
Gyermekként nálam haspuffadással, ritka hasmenéssel, anyagcsere problémával jelentkezett a tünet. Súlyosabbá akkor váltott át, mikor 20 év körüli lettem.
Részt vettem vizsgálatokon de nem találtak semmit, majd az orvos "hipochonder"-nek nevezett, aki bemeséli magának a tüneteket, így pszichésen át is éltem az ezzel járó fájdalmakat.
2012. karácsonyán azt éreztem, hogy nem tudok felállni. Szédültem, izzadtam és csak feküdni akartam. Étvágyam semmi, viszont hasmenés annál inkább. Ha megittam egy pohár vizet,
viszont láttam hasonló formában. Napokig így ment a dolog...semmi nem maradt meg a szervezetemben.
Elkezdtem utána olvasni az interneten, amit nem emlegetnék példaként, mert az ember hajlamos orvosként gondolkodni és mindenféle betegséget diagnosztizálni önmagán ahelyett, hogy
kivizsgáltatná magát egy szakemberrel.
Rábukkantam a candidára, avagy a gyomorban lévú gomba "túlszaporodásra".
Elhatároztam, hogy elmegyek egy Candida szűrésre, akkoriban találtam is egy kuponos oldalt, így 2000 Ft-ból megúsztam. Az eredmény negatív lett de az orvos nem hagyta annyiban, meghallgatta
a tüneteimet, majd arra gyanakodott, hogy ételérzékenység állhat a dologban liszt vagy tej.
Megcsinálta a vizsgálatot, majd fény derült a lisztérzékenységemre, amit rá pár hétre megerősített egy vérvozsgálat is.
Még aznap elkezdtem a diétát és az orvos javaslatára szedtem a probiotikumot, hogy helyre állítsuk a bélflórákat a gyomromban.
Anyukám utána nézett egyes tejtermékeknek, melyeket kifejezetten liszt érzékenyek is fogyaszthatnak, majd felvágottakat is találtunk, amin az áthúzott búza logó is fel volt tűntetve.
Én bevezetném, hogy minden egyes terméken feltüntessék, hogy a hasonló sorsuaknak, mint nekem megkönnyítsék az étkezésünket.
Szépen lassan lerepkedtek a felesleges kilók és kezdtem jól érezni magamat a bőrömben. Imádtam, hogy mindennap ellátogatok a mosdóba, ahogy azelőtt csak hetente.
Kisebb bűnözésekkel de sikerült megtanulnom egy új életvitelt alkalmaznom és egészségesebben étkezni, odafigyelve a gluténra.
Főzni nagyon szeretek, illetve már sütni is, mert rengeteget kísérletezek recepteken, hogy saját süteményeimet megoszthassam másokkal is.
Az oldallal az a célom, hogy segítsek másoknak helyesen táplálkozni vagy felkutatni a problémát. Nagyon sok embernek fogalma sincs arról, hogy lisztérzékeny vagy aki tudja de nem tartja be
a megfelelő étrendet vagy esetleg nem tudja, hogy milyen következményei lehetnek, ha továbbra is fogyasztja.
Emailben, a honlapomon bárki megkereshet problémájával, szívesen segítek!
Szilvi
|